fbpx

Elaborare site-uri Chișinău: 3 sfaturi pentru servicii creare site

0 Comments

Presupun că ești în căutare de servicii creare site în Chișinău și nu știi cum să alegi un webmaster sau companie de creare site-uri. În acest articol vreau să te ajut să faci o decizie corectă dacă cauți un webmaster sau o agenție de elaborare site-uri Chișinău. Vei afla despre prețuri creare site precum și metode crea creare site gratuite.

Dedică doar 7 minute pentru citirea acestui articol și vei ști cum să faci o alegere corectă pentru afacerea ta.

Crearea unui site este o chestiune delicată. Dacă ești antreprenor și vrei să investești în creare unui site atunci ai nevoie de garanții că acesta se va răscumpăra în următoarele 30 – 60 zile. 

Am lucrat cu peste 25 de antreprenori pe partea de creare site precum și pe partea de promovare a acestora și pot spune că principalul scop al unui site este să vândă.

Nu are rost să-ți faci un site frumos dacă acesta nu este adaptat pentru conversie.

În acest articol, vreau să te ajut să faci o alegere corectă atunci când vine vorba de creare site.

Cauți servicii de creare site Chișinău ?

Dacă cauți servicii de creare site în Chișinău, vreau să te felicit. Probabil că ai deja o afacere și vrei să treci la alt nivel. Sau poate ești la început de drum și ai nevoie de mai multă informație și transparență ce ține de crearea unui site pentru compania ta.

Prin acest articol mi-am propus să aduc puțină lumină la capitolul elaborare site-uri în Chișinău deoarece unii se pare că au monopolizat piața și deseori duc în confuzie, fie prin prețuri exagerate, fie prin calitatea acestora.

Ca antreprenor, înainte de a apela la servicii de creare site, trebuie să știi foarte bine pentru ce ai nevoie de site. Care ar fi rolul acestuia în procesul de vânzări al companiei. Cum am mai spus, un site trebuie să genereze lead-uri și vânzări și într-un final, să-ți crești profitul companiei.

Nu are rost să-ți fac un site, doar pentru al avea. De asemenea, un site trebuie să fie adaptat pentru conversie, altfel toată investiția este în zadar. 

Site-ul nu este o carte de vizită sau obiect de artă cum îl văd unii ci este un produs pentru afacere.

Ce știi despre prețuri site-uri web site în Chișinău ?

Prețul unui site depinde de tipul acestuia mult depinde de cine va executa acel site. Există și mituri precum că un site ieftin este de proastă calitate precum și faptul că dacă ai dat pe el 1500 euro înseamnă că acesta este bun și vor curge clienții…

Aga. Acestea sunt prostii !!! 

Există mulți alți factori care influențează cât de bun este un site. Eficiența acestuia depinde în mare parte și de marketingul pe care îți faci precum și de produsul sau reputația companiei.

Vreau să înțelegi că prețul va depinde de tipul acestuia și cine va crea acel site: persoană fizică/freelancer sau o agenție de web design. Iată care ar fi prețurile orientative:

  • preț site de prezentare (300 – 1500 euro)
  • preț landing page ( 150 – 1000 euro )
  • preț magazin online mic (500 – 1000 euro)
  • preț magazin online profesional ( de la 1000 euro)

Acestea sunt doar niște prețuri orientative. 

Mai multe despre prețul unui site de prezentare am scris aici. Citește acest articol ca să afli mai multe despre prețul unui site: freelancer vs agenție web.

Indiferent care este prețul unui site, trebuie să te gândești la acesta ca la o investiție. De fapt, în Moldova precum și România încă avem de lucrat mult la capitolul site-uri. În primul rând antreprenorii nu vor să folosească un site eficient.

De multe ori, aceștea vor doar partea de creare a site-ului și uită total de partea de promovare. Deci, indiferent că acest site costă 300 sau 1500 euro, dacă nu este promovat atunci nu ai vizitatori, nu ai bani.

Dacă alegi ca un freelancer (webmaster) sau o agenție să-ți facă o ofertă de creare site, vezi ce pot oferi și aceștia la partea de promovare.

Dacă ești la început de drum, nu are rost să investești într-un site mare și scump. Eu aș începe cu un landing page pentru generarea de lead-uri. Acesta poate fi creat rapid, cu investiții relativ mici. Important este să testezi dacă în general acea idee are sens înainte de a băga bani într-un site scump.

Ca recapitulare, nu te uita la prețul site-ului dar la faptul:


Cum ai putea să scoți investiția de pe acel site?

De exemplu:

Dacă ai plătit 1000 euro pe un site bun, și acesta îți aduci lunar vânzări mult peste acea investiție atunci cred că concluzia e clară. În același  timp, să zicem ai dat 200 euro pe un site ieftin, iar tu nu ai rezultate. Ba chiar mai mult, pierzi bani pe reclame plătite din cauză că acel site nu convertește sau că are probleme. Vezi tu, un site te poate lăsa fără bani la fiecare click sau căutare pe google… dacă acesta nu este promovat în top și nu convertește.

Vrei să economisești ? Descoperă metode de creare a site-urilor gratuite

Dacă nu știai, există metode prin care poți să-ți fac un site gratuit. Când spun gratuit, înseamnă zero lei. Ba sunt chiar mai multe metode de așa gen. Totuși, nu-ți pot recomanda aceste metode deoarece par foarte neserioase și au multe limitări. Dacă totuși vrei un astfel de site, încearcă tilda gratuit. Detalii aici.

În cazul în care vrei să investești circa 50 – 60 euro pe an pentru site pentru nume de domeniu (extensia .md este 450 lei aici sau 39$, depinde de unde cumperi) plus mai ai nevoie de serviciu de găzduire care începe de le aproximativ 2$ pe lună.

În caz că te decizi să investești în nume de domeniu și găzduire, atunci se deschid mai multe posibilități de creare site gratuit – fără alte costuri.

Creare site gratuit cu wordpress.


Dacă vrei un site de prezentare sau un landing page, atunci află că poți crea singur un site gratuit timp de o seară pe această platformă.  Desigur că va trebui singur să dedici puțin timp pentru a crea acel site… Dar așa este când vrei site gratuit. AI nevoie de un template gratuit, de exemplu Astra Theme + un constructor de pagini: Elementor sau Visual composer. Deci, soluții sunt multe. Dacă ai timp, încearcă aceste metode.

Creare site gratuit cu Joomla.

O altă soluție gratuită de creare site este Joomla. Cu acest instrument poți crea un site timp de câteva ore fără să plătești ceva (doar nume de site + găzduirea). Atât. Aceasta este o soluție bună și pentru cei care vor să fac un site mai complex precum și un magazin online. La fel vei putea să faci site catalog sau blog.

Creare magazin online gratuit.

WordPress precum și Joomla oferă posibilitate de creare și a magazinelor online. Pentru wordpress încearcă woocommerce iar pentru Joomla J2Store. Acestea sunt componente care te ajută să creezi magazin online rapid. De asemenea vezi și soluții pentru checkout precum stripe, paypal sau ceva local pentru Moldova. Sunt deja dezvoltate integrări cu acestea și vei găsi suport pentru integrarea sistemului de plată.

Specificul de elaborare site Chișinău și Moldova | creare site md

Moldova e țară de minune și pe plan de creare a site-urilor. Marea provocare este că avem vorbitori majoritari de română (moldovenească pentru unii) și limba rusă. Din acest motiv, pentru elaborare site în Chișinău și Moldova, de multe ori site-ul trebuie să fie în 2 limbi. Acest lucru duce la costuri suplimentare, precum și dificultate de promovare.

Recomandarea mea este este să creezi site-ul mai întâi într-o limbă: cea de bază. Să începi a promova acel site, să ai primele conversii și vânzări după care după caz să adaugi încă o limbă.

Este dificil să promovezi site-ul în mai multe limbi pe google prin SEO: ai nevoie să scrii articole în 2 limbi ceea ce este costisitor. O soluție este să promovezi site-ul prin SEO doar în limba majoritară pentru clienții tăi iar ofertele / paginile de vânzare să le faci în 2 limbi dacă acest lucru este important.

Poți crea landing page separat pentru a dubla paginile de bază.

Deci, lucrul de elaborare site în Chișinău și Moldova este se dublează de multe ori  și în final este și mai scump dacă vrei 2 limbi pe site ceea ce nu prea recomand.


5 sfaturi de creare site și alegere servicii creare site

Dacă vrei să investești într-un site și cauți servicii de creare site iată care ar fi recomandările mele. Acest lucru te ajută să faci alegeri mai bune și într-un final să ai de câștigat bani economisind pe soluții care nu merită acei bani.

#1 Angajează un consultant pentru creare site

Înainte de a angaja un freelance, agenție sau studio de web design consulta-te cu un expert în acest domeniu. De multe ori, companiile de creare site vor să-și mărească profiturile, și cel mai probabil o să-ți vândă un produs mai scump decât ai nevoie. 

Poți găsi un consultant căruia să-i plătești o oră de consultație și care să-ți propună un plan și o soluție pentru acel site. 

De asemenea ar putea să te ajute pe partea, de cât costă acel tip de site. Atunci când vei alege serviciile de creare site ale unui webmaster sau agenție, vei ști exact ce să ceri și cam care este prețul.

#2 Începe cu un site simplu sau un landing page

Dacă ești la început de drum, și încă nu știi prea multe despre online, atunci primă recomandare este să nu te grăbești să cheltui mulți bani pe un site. Nu are sens să investești într-un site cu multe pagini dacă acest lucru nu este justificat.

Despre cum trebuie să fie conceput un site eficient am scris un mic ebook care te ajută să înțelegi mai bine cum trebuie să arate site-ul tău. Descarcă acel ebook gratuit aici.

Un site simplu poate să fie un site cu o singură pagină unde prezinți informația necesară pentru potențialii clienți.

După care, vei începe să adaugi pagini suplimentare, blog… și astfel să începi cu un buget mic de creare web site, și pe parcurs să dezvolți acel site, cu banii încasați din veniturile pe care le aduce acel site.

Pentru o afacere mică, acest lucru este crucial. Nu are sens să închizi un buget 1500 – 2000 euro pe un site, și să nu ai bani de reclame.

#3 Un site trebuie să facă vânzări.

Site-ul trebuie să te îmbogățească nu sărăcească. Dacă alegi servicii de creare site, vezi ce oferă acea companie pe partea de promovare și vânzări. Repet: un site trebuie să fie optimizat pentru vânzări. 

Design unic, site personalizat, ne adaptăm la client… este un Bull$#!t. 

Toate aceste lucruri nu contează dacă site-ul tău nu știe să vândă. Deci, mai presus decât toate aceste “metafore” este faptul că un site trebuie să facă bani pentru companie ta. Desigur, că pentru a face acest lucru, ai nevoie să știi cum se face acest lucru. 

Totuși, în Chișinău suntem departe de așa ceva. În primul rând, antreprenorii nu conștientizează că pierd clienți lunar, sute sau mii de euro doar pentru că au un site care nu convertește.

Și nu în ultimul rînd, antreprenorii nu sunt dispuși să investească în promovarea unui site ca să-l facă profitabil. Poate într-o zi vor fi… pentru că cei mari, vin peste cei mici, care nu vor mai putea face față. Vor rămâne doar cei ce au decis să investească în viitorul online.

Creare website de unul singur sau cu vecinul? De ce nu…

Dacă nu ai bani și ai timp, atunci fă site singur sau cu vecinul. Am început să creez site-uri cu zero cunoștințe, tocmai că nu prea avem bani să apelez la cineva. Am dat aproape un salariu pe un site, care a fost făcut de mântuială și am zic… Da nu… și m-am apucat singur să fac site-uri.

Partea bună este că economisești oleacă de bani și atât.

Partea rea, e că vei pierde timpul tău și să faci un site bun trebuie să te stărui mult + că va trebui să mai cumperi un template, sau careva licențe… Deci, e parțial ieftin. Din acest motiv, un site făcut singur, uneori nu se merită dacă nu vrei să te școlești puțin în acest domeniu. 

Sincer să fiu, un site de prezentare poate fi creat timp de o seară. Dacă știi să scrii texte, să editezi imagini și să faci copywriting atunci.. Go! Încurajez această metodă. Dacă crezi că te vei enerva colorând pixelii pe site ca să arate bine, atunci mai bine angajează un freelancer bun. Scapi de bataile de cap în plus și te focusezi pe afacerea ta.

Cum alegi un webmaster sau un studio de webdesign ?

Hai să-ți zic puțin și despre cum alegi un freelancer (webmaster cum zic unii) sau un studio de web design ca să excluzi majoritatea riscurilor.

# 1 Cere o consultație gratuită

Primul filtru pentru a alege un webmaster / studio de webdesign este să vezi dacă sunt dispuși să te consulte gratuit. Dacă aceștia nu oferă așa opțiune probabil că au interes mai mult financiar decât să te ajute la crearea unui site eficient.

#2 Întreabă ce este inclus în prețul pentru creare site

Este bine să știi toate condițiile de realizare site. Ce este inclus, și ce nu este inclus. De asemenea trebuie să știi cât va costa întreținerea acelui site. Ce tehnologii folosesc și care sunt posibilitățile ca pe viitor să poți dezvolta acel site. De exemplu, să adaugi pagini noi sau articole pe blog.

#3 Cine este responsabil de site. Pe cine să dai vina?

Indiferent dacă alegi un webmaster sau agenție, vezi cine răspunde de site-ul tău. Trebuie să știi concret cine răspunde de site-ul tău ca pe viitor să poți apela la acea persoană pentru ajutor dacă va fi nevoie. Un site mereu trebuie schimbat și vei avea nevoie de persoana care ți-a făcut site-ul.

#5 Cere agenției web / webmaster-ului să-ți instaleze metrici pe site

Un site pe lângă partea vizuală are nevoie și de diferite date de analitică și control. De exemplu, să poți vedea câți oameni intră pe site, pe ce apasă. Principalele metrici pentru site sunt: google analytics, facebook pixel, yandex metrika.

De asemenea ai grijă ca site-ul tău să fie pregătit pentru a fi indexat în google. Pentru asta ai nevoie ca site-ul să fie conectat la search console. Cere asta de la cel ce-ți crează site-ul !!!

#4 Cere datele / parolele pentru site

Odată ce vei plăti serviciile de creare site, acesta îți aparține în totalitate și trebuie să ai datele pentru logare și administrare ale acestuia. De multe ori, cei ce crează site-urile dispar, studiourile de web design se închid iar tu rămâi fără date de acces la site ceea ce te lipsește de orice posibilitate de a mai face modificări în site. 

Vei avea nevoie și de acces total la contul de google analytics și search console.

Concluzii despre creare website.

După cum vezi crearea unui site este un lucru destul de dedicat. Sper ca informația din acest articol să-ți fie de folos pentru a alege servicii de creare site. Dacă ai bani, apelează la un webmaster sau la o agenție web de creare web site.

Dacă ai buget modest, mergi pe un freelancer sau fă site gratuit de unul singur. Recomandarea mea este să te focusezi mai mult pe partea de cum ai putea să faci bani cu acel website decât pe partea de cât costă.

Pentru mine un site, este doar un instrument care te ajută să atragi clienți. Un site, nu este un obiect de artă cum îl consideră unii. Un site poate arăta urât din punct de vedere al designului dar să fie foarte bun la atragerea de lead-uri și noi clienți.

Dacă vrei să-ți faci website și nu știi cu ce să începi, hai să discutăm. Experiența mea din acest domeniu te-ar putea ajuta.

Îmi place să lucrez cu persoane serioase care vor să-și facă un site pentru a-și vinde serviciile sau produsele în mediul online.

Sunt în căutarea unui partener de încredere ca să creștem împreună. Te pot ajuta să-ți faci un site, să creezi un plan de promovare prin SEO și să setăm un proces de achiziție a prospecților pe pilot automat (sales funnel sau pâlnie de vânzări). Plus că primești materiale video acolo unde ceva nu înțelegi ce ține de site-ul tău. 

Profită de experiența mea și du-ți afacerea online la un alt nivel. 

About the author 

pereman.digital

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates